Binalar için cam seçiminde aşağıdaki ihtiyaçlar göz önüne alınır. Seçilen Cam ve Cam Kombinasyonu bu ihtiyaçları karşılamada çok etkin rol oynar.

Güneş Isısından Korunma ya da Faydalanma

Binanın konumu cephenin hangi yöne baktığı, çevre binaların gölgesinde kalıp kalmadığı, güneş ışınlarına maruz kaldığı saatler vb. cam seçiminde çok önemli rol oynar. Uzun saatler güneş altında olan cepheler için güneş kontrol performansı yüksek camlar kullanılmalıdır. (Solar Low-E, Reflekte Cam, Renkli Cam).

Bina soğuk bir bölgedeyse ve yılın büyük bölümünde güneş ısısından faydalanılması gerektiğinde olabildiğince şeffaf, Toplam güneş Enerjisi Geçirgenliği (solar faktör) yüksek camlar tercih edilmelidir.

Işıktan Korunma ya da Faydalanma

Binanın ihtiyaç duyduğu ışık miktarına göre cam seçilebilir.

Okul, hastane, kütüphane, konut  gibi doğal gün ışığına ihtiyaç duyulan binalar olduğu gibi, bilgisayar ekranında çalışmayı zorlaştıran aşırı parlamalara neden olan aşırı gün ışığının istenmediği Ofis binaları, İş kuleleri, plazalar olabilir.

Gün ışığını en çok geçiren şeffaf renksiz veya düşük demirli ultra clear camlar kullanılabileceği gibi, beraberinde güneş koruma da isteniyorsa yüksek seçici (High Selective) Solar Low-E ‘ler uygun çözüm olacaktır. Bu camlar yüksek Işık geçirgenliği yüzdesine sahip olmakla beraber Güneş Enerjisi Geçirgenliği düşük özel kaplamalı camlardır.

Isı yalıtımı

Bina içindeki ısı daha soğuk olan dış ortama en kolay cam yüzeyler üzerinden kaçar. Bunun önüne geçmek ve ısı tasarrufu sağlamak için kullanacağımız camlar ve cam kombinasyonları bu istenmeyen ısı transferini minimuma indirerek ısınma maliyetlerini önemli ölçüde düşürmektedir. Cephe camlarında veya pencerelerimizde kullanacağımız yalıtımlı cam ünitelerinde (Isıcam) low-e kaplamalı cam kullanmak, araboşluğu artırmak (16 mm idealdir), Argon gaz dolumu yapmak, gerekirse üçlü ısıcam kullanmak ısı yalıtımını önemli ölçüde artıracaktır.

Gürültüden Korunma

Binanın konumu yoğun trafik, tren hatları, havaalanı, eğlence mekanları gibi gürültü kaynaklarına yakın ise cephede ve pencerelerde kullanacağımız camları bu gürültünün bina içine girişini azaltacak şekilde seçmek mümkündür.

Ses yalıtımını artırmak için yapılacaklar:

  • Tek cam yerine Lamine Cam Kullanmak
  • Lamine Cam yerine Akustik Lamine Cam kullanmak
  • Akustik Lamine Tek Cam yerine Isıcam veya Üçlü Isıcam kullanmak
  • Isıcam veya Üçlü Isıcam kombinasyonlarda farklı kalınlıklarda camlar kullanmak
  • Isıcam veya Üçlü Isıcam kombinasyonlarda Lamine ve/veya Akustik Lamine Cam kullanmak
  • Isıcam veya Üçlü Isıcam kombinasyonlarında ilave olarak Argon Gaz Dolumu yapmak

Proje sahibi ihtiyaç duyduğu gürültü yalıtım değerini dB (desibel) olarak belirledikten sonra Alcam en uygun kombinasyon ile üretimi gerçekleştirir.

Güvenlik İhtiyacı

Binada camlar güvenlik ihtiyacına göre tasarlanır ve kullanılır. Güvenlik söz konusu olduğunda kullanılan cam ürünlerin ilgili standartların gereklerini karşıladığını gösterir sertifikaları sorgulanmalı ve onaysız malzemeler tercih edilmemelidir.

Düşme riski olan küpeşte, korkuluk, vb. camların lamine olması zorunludur. Ayrıca giydirme cephe camları yerden tavana kadar olduğunda iç camların lamine olması gerekir.

Bina içine zorla girmeye karşı güvenlik ihtiyacı varsa ilgili standartlarda (TS EN 356) belirtilen sınıflara göre cam kombinasyonu oluşturulur ve kullanılır. Özellikle bankalar, kuyumcular, değerli malzeme satış mağazaları vitrinlerinde zorla içeri girmeye karşı ihtiyaç duyulan sınıf (P1A … P5A, P6B … P8B) belirlendikten sonra Alcam en uygun kombinasyon ile üretimi gerçekleştirir.

Silah ile saldırı riski taşıyan binaların cephelerinde ve pencerelerinde proje sahibi ihtiyaç duyduğu kurşun geçirmez cam sınıfını EN 1063 standardına göre (BR1 … BR7) belirledikten sonra Alcam en uygun kombinasyon ile üretimi gerçekleştirir.

Numune Talebi